Tegnap este a beszerzett ötösfogat harmadik darabjának is nekifutottunk. Hát mondhatnám, hogy valahol elpocsékoltam az életemből kb két órát. Mert végigültem egy olyan filmet, aminek sefüle-sefarka és vajmi kevés köze van az eredeti Ördögüzőhöz.

Úgy nagyjából annyi, hogy az eredeti főszereplő életéből kivettek egy szeletet ami a második világháború utáni kóválygásaiba enged betekintést. A jóember egy afrikai ásatáson vezekel azért mert a lelkén száradt némi halál a náci megszállás alatt.

 Van titokzatos rom, gyanus nyomorék és 40-es évek afrikai miliő is,de ördögüzés az sehol. pedig várná az ember, hogy fokozzák az előd ördögös-megszállos attitüdjét. Kb az utolsó 15 percben meg is érkezik ez a fajta végkifejlett. Na de addig nem nagyon sikerült eldöntenem, hogy milyen filmet nézek...

Nekem nem tetszett, szívem csücske szerint viszont hiteles és sokkal elképzelhetőbb, mint az előd. Hát nem tudom, van az a helyzet amikor egy horror előd után nem egy enyhén misztikus kicsit kalandos, kicsit önsajnálós főszereplő afrikai akciózását várnám.

Tetszés faktor 10/4

Sokszornézős mert viszonylagos lassúsága miatt klassz háttérzaj és vagy elalvós film. Én izgulni nem túl sokat izgultam rajta.

A bejegyzés trackback címe:

https://tekafanatikus.blog.hu/api/trackback/id/tr111575481

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Basthet 2009.12.06. 11:16:42

Helló!

Szerintem az Ördögűző Dominium prequel cím önmagáért beszél.A film feladata megválaszolni a kérdést,mely szerint honnan jött az atya és a démon kapcsolata,valamint a miért pont ő kérdés megválaszolása.
Ezekre pedig a maga módján meg is adja a választ.
Hiszen az atya a világháború idején ugyan kényszer hatására de gyilkolt.Bűnössé vált amit sem magának sem az istennek nem bocsátot meg.Az egyház kitagadta bűne miatt.Nem maradt más csak a régészet és az évekig tartó önmarcangolás számára.
Sajátos irónia képpen pont az ősgonosszal való szembekerülés oldozza fel a hitetlensége béklyói alól,hiszen a gonosz lehetőséget ad neki arra,hogy megváltoztatva a múltját azt tegye ott és akkor amit nem tett meg.ezáltal viszont meglátja azt amit addig nem.Az a választása sokkal negatívabb következményekkel járt volna,és hogy abban a helyzetben a kisebbik rosszat választani volt a helyes út.
Tehát Isten jelen volt ,a náci katona kijelentése ami az egész önmeghasonlási folyamatot beindította egy csapásra semmissé válik,ezáltal újra visszanyeri a hitét,és képes győzelmet aratni a démon felett.
Ez a film valóban nem tartalmaz fejforgató és mű zöld ectoplazma hányós jeleneteket,ugyan akkor éppen ezért sokkal jobban visszatükrözi azokat az alapvető emberi erkölcsi dilemmákat amikre a vallás a Sátán szimbolumot kitalálta és használta.
mert az ősgonosz felbukkanása után minden felborul.
A film utolsó percében hangzik el ennek a résznek a kulcsmondata szerintem,ami így hangzik:
"Sok szerencsét és erőt kíván magának,atyám.Mert ez a démon mostantól az ön személyes ellensége."
Inkább misztikus filmnek mondanám,mert egyáltalán nincsenek benne a klasszikus horrornak megfeleltethető véres jelenetek.Viszont elgondolkodtató.Stílusában az Angyalok háborújához hasonlítanám.Ha valakinek esetleg tetszett az Ördögűző Dominium,feltétlenül nézze meg azt is!

valaminick 2009.12.06. 11:31:50

Teljesen rendben van amit írtál. A mondanivaló valóban ez. Lehet, hogy én vagyok egy hangyányit szűklátókörű, de akarva akaratlanul is az alapfilmhez hasonlítottam,lévén ahhoz szánták előzménynek. Ha az előd alapján kéne megfogalmaznom, azt, hogy mit gondolok, fenntartom a kritikám. Ha azonban egy önálló filmként nézem, egy klassz kalandfilm, némi miszticizmussal.

Szerintem ha valaki még sosem látta sem ezt sem az eredeti ördögűzőt, ezzel kezdje. Igy folyamatosan épül fel a mondanivaló ésa történet, ami miatt talán nem látja ezt a filmet olyan negatívan, mint én...
süti beállítások módosítása